top of page

- Doğru soruları sormak için bilmek

 

- Ne zaman ameliyat için doğru zaman

 

- Non-invaziv alternatifler keşfetmek

Bir Cerrah seçimi öncesinde

Bilmeniz Gerekenler

 

14 MART TIP BAYRAM GÜNÜ

1976'dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart'ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir.

Dünyada benzer kutlamalar, farklı tarihlerde yapılmaktadır. Örneğin ABD'de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistan'da ünlü doktor Bidhan Chandra Roy'un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıldönümü olan 1 Temmuz günü "Doktorlar Günü" olarak kutlanır.

Kolostomi İleostomi Ürostomi Nedir ?

Ürostomi Nedir ? İleostomi Nedir ? Kolostomi Nedir ? Stoma Nedir ? Sorularının cevaplarını burada bulabilirsiniz.

STOMA

Bazı hastalıkların cerrahi tedavisinde  barsak ya da idrar yolunun karın duvarına bir pencere(Yunanca “açıklık” yada “ağız”) ile dışarı açıldığı yere (kolostomi,ürostomi,ileostomi) stoma adı verilir. Dışkı veya idrar karın duvarına açılan stomaya uygulanan bir torba içinde toplanır.

Bu tedavi şekli uygulanan hastalar psikolojik,sosyal ve kültürel açıdan desteklenmelidir.Ostomi uygulanan kişiler kendilerini ciddi bir hasta olarak kabul ettiklerinden dolayı ciddi problemlere sebebiyet verebilirler.

Bu sosyal ve psikolojik nedenlerden dolayı operasyon olan kişiye kendisini nelerin beklediğini bilmesinde yardımcı olunmalıdır.Dolayısı ile cevaplanması gereken bir çok sorunun olması doğaldır.

2 Çeşit Barsak Stoması bulunmaktadır. 
1. Kolostomi
2. İleostomi

1.KOLOSTOMİ 
Operasyon ile kalın barsağın karın duvarına bir pencere açılarak ağızlaştırılmasıdır.Stoma kolostomilerde sıklıkla karnın sol alt tarafında açılır. Kolostomi açılmasının amacı, barsak muhteviyatının stoma aracılığı ile dışarı bir torba aracılığı ile atılmasını sağlamaktır.Kolostomide anüsteki gibi sfinkter kası bulunmadığı için kolostomisi olan birey barsak hareketlerini ve dışkı boşaltımını kontrol edemez. Kolostomiler genellikle kalın barsak üzerindeki yerlerine göre; çıkan (assendan) kolostomi, yatay (transvers) kolostomi, inen (dessendan) kolostomi ve sigmoid kolostomi olarak isimlendirilirler. Kolostomiler cerrahi teknik ve ağızlaştırma şekillerine göre de sınıflandırılabilirler. Örneğin uç (end) kolostomi, loop kolostomi, Hartman prosedürü ya da çifte namlusu (double barrel) kolostomi gibi.

Stomanın açıldığı yere göre dışkının kıvamı değişmektedir. Stoma anüsten ne kadar uzakta ise dışkı o derece suludur. Buna göre, kolostomi çıkan barsakta ve yatay barsakta ise dışkı daha sıvı halde, inen barsakta ve sigmoid kolonda ise dışkı katı halde olur. Kalın barsakta gaz oluşumu daha fazla olduğu için kolostomisi olan bireylerin filtreli torba kullanmaları gerekir.
2.İLEOSTOMİ
İnce barsağın son bölümünün karın duvarına ağızlaştırılmasıdır . İleostomi genellikle karnın sağ alt tarafına açılır. Değişik nedenlerle kalın barsak ve rektumun ameliyatla tamamen alındığı ya da devre dışı bırakıldığı durumlarda ileostomi açılır. İleostomiler geçici veya kalıcı olabilir. Kolostomide olduğu gibi ilostomide de dışkı çıkışı kontrol edilemez. İlostomide dışkı sıvı halde, yakıcı nitelikte ve fazla miktardadır. İleostomide uygun bakım yapılmazsa, yakıcı olan dışkının stoma çevresindeki deriyi tahriş etme riski yüksektir.

3-ÜROSTOMİ

Ürostomiye idrar kesesindeki genetik oluşum bozukluklarında, kötü huylu tümörlerde ya da organın sinir yapısıyla ilgili bo­zukluklarda başvurulur. Bu girişimde idrar boruları idrar torbasından ayrılır ve karın duvarıyla ağızlaştırıllmış bir ba­rsak kanalına bağlanır.

HABERLER

TEMEL STOMA VE YARA BAKIM HEMŞİRELİĞİ KURS DUYURUSU

XII. TEMEL STOMA VE YARA BAKIM HEMŞİRELİĞİ KURSU 08-14 Aralık 2014 tarihleri arasında Ankara'da düzenlenecektir. Kurs ile ilgili detaylı bilgilere ve kurs başvuru formuna aşağıdaki dokümandan ulaşılabilmektedir.

Not: Kursun kesin kaydının yapılabilmesi için kurs başvuru formu ve bankaya kurs ücretinin yatırıldığına dair dekontun birlikte en geç 03 Aralık 2014 Çarşamba gününe kadar kurs sekreterliğine ulaştırılması gerekmektedir. Eksik belge ile başvuru kaydı yapılmayacaktır.

Not: Kursa katılacak kursiyerlerin 08 Aralık 2014 tarihinde 09.00'da kurs kaydını yaptırmak ve kurs dokümanlarını teslim almak üzere kurs salonunda bulunmaları gerekmektedir. Kurs 14 Aralık 2014 tarihinde 15.30'da sona erecektir.

İlgililere duyurulur. 

YARA BAKIMI KURSU DUYURUSU

KOÇ ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU SEMAHAT ARSEL HEMŞİRELİK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (SANERC) YARA OSTOMİ VE İNKONTİNANS HEMŞİRELERİ DERNEĞİ İŞBİRLİĞİ İLE YARA BAKIMI KURSU

Eğitimlere kayıt yaptırmak için başvuru formunu doldurup e-mail yoluyla aşağıdaki adrese gönderebilirsiniz.

Tel: 0212 311 26 40 / 14

E-mail: tmitrani@ku.edu.tr 

DÜNYA OSTOMİLİLER GÜNÜ

Bu yıl düzenlenen Dünya Ostomililer Günü Etkinliği Ankara’da gerçekleştirildi.

Ayrıca ünitemizde takip edilmekte olan stomalı hastalarımızın önemli bir bölümü de davetli olarak katıldı. Toplantıda stomalı hastalar sorunlarını iletme, paylaşma ve ilgili uzmanlardan önemli bilgiler alma fırsatı buldu. 

VİDEO

KOLOSTOMİ BAKIMI

KOLOSTOMİ
İLEOSTOMİ
ÜROSTOMİ
TORBA - ADAPTÖR - PASTA
HİZMETİ VERİLMEKTEDİR
 

KALİTELİ GÜVENİLİR

VE

YENİLİKÇİ

OSTOMİ BAKIMI

© Ostomi Grubu tarafından 2023. Gururla Wix.com ile oluşturulan

RANDEVU TELEBİNİZ İÇİN

OFİS TEL: 0262 324 21 24​

GSM:0533 094 52 59

​

bottom of page